KociK

Lifestyle tylko dla kreatywnych osób

Wpis

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Rzeżucha w decoformie

Nie znajdziecie na rzeżuchę lepszego czasu niż okres Wielkanocy. Wykorzystujemy ją nie tylko jako dodatek do potraw, ale coraz częściej również jako ozdobę naszego stołu. Jej urok wiąże się z kolorem zielonym oraz dodatkami, którymi zwykle zostaje otoczona: ptaszkami, królikami, jajkami. A co najlepsze, potem możemy ją zjeść. Jest bombą witaminową!

Dziś i jutro to praktycznie ostatnie dni na sadzenie rzeżuchy, tak by zdążyła wyrosnąć na święta. Już kiedyś pokazywałam Wam jak to zrobić, zerknijcie do historii bloga. A poniżej przedstawiam inspiracje na rzeżuchowe dekoracje.

foto: pfm.pl

foto: humorcomconteudo.com.br

foto: pinterest.com

foto i tutorial: babylandia.blogspot.com

foto: mowimyjak.pl

foto: odzywianieodkuchni.blogspot.com.es

foto: pinterest.com

Rzeżucha na Wielkanoc jest już tradycją w moim domu. W tym roku została posadzona w filiżance. Jemy ją też praktycznie przez cały okres, w którym nie ma owoców sezonowych. W ostatnim czasie podjadam ją szczególnie często, ponieważ rozpoczęłam nową dietę. Roślinę tą dodaję zazwyczaj do kanapek i sałatek. Nie potrafiłabym jej jeść bez jakichkolwiek dodatków, a jak byłam mała to w ogóle za nią nie przepadałam. Nauczyłam się lubić rzeżuchę dzięki lekko dyktatorskim zachętom mojej mamy. Dziś jestem świadoma jej wartości odżywczych, więc chętnie dodaję ją do posiłków sama :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ssylvvia
Czas publikacji:
poniedziałek, 14 kwietnia 2014 17:21

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • sekretarka.bozeny napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/14 18:46:28:

    U nas kilka wariacji w tym roku, kilka opcji podłoża. Serwetka, gaza, wata, zwykła ziemia .. eksperymentujemy :) Będziemy obserwować, gdzie najlepiej rośnie.

  • ssylvvia napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/14 19:04:23:

    Obstawiam, że wszędzie podobnie :)

  • sekretarka.bozeny napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/14 21:10:47:

    No zobaczymy, bo nie każdy materiał tak samo trzyma wilgoć :)

  • dorota4311 napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/14 23:12:04:

    W skorupkach świetnie się prezentuje:) tez podjadam czasami,dzisiaj wysialam do prostokatnego pojemnika,bo chcę dodać ją do potraw.

  • Gość Aleksandra K. napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2014/04/15 10:11:48:

    uwielbiam jesc rzeżuchę ;D na kanapce najlepiej.

  • ssylvvia napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/15 11:04:47:

    Widzę, że nie jeden rzeżuchowicz tu zagląda :)

  • sekretarka.bozeny napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/20 21:15:23:

    Nasze eksperymenty dowiodły znacznej przewagi wysiewu do ziemi nad wysiewem gdziekolwiek indziej. W ziemi mamy chaszcze niemożebnie rozrośnięte, ponad dwukrotna przewaga nad watą i resztą w kwestii wzrostu rośliny, przy tym samym dniu wysiewu :)

  • ssylvvia napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/21 12:49:46:

    sekretarka.bozeny, nie spodziewałam się takiego wyniku :)

  • sekretarka.bozeny napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/23 12:19:16:

    My też się nie spodziewaliśmy. Teraz trzeba pułku wojska, zeby to przejeść.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Zakładki

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... ZrobiszToSam.com - rękodzieło i porady DIY - wyszukiwarka porad DIY
zBLOGowani.pl